Isnin, 2 Mac 2009

Kerajaan HARAM BN KELAM KELIBUT...

Para peguam Zambry Kadir dan para exconya diberitakan akan memfailkan injunksi hari ini di Mahkamah Tinggi Ipoh di dalam usaha untuk menghalang larangan mereka daripada menghadiri sidang tergempar dewan undangan negeri yang akan diadakan esok.

Saman tersebut dikatakan akan dikemukakan kepada Speaker V Sivakumar.


Namun para peguam melihat tindakan tersebut tidak pernah dilakukan kerana mahkamah tidak mempunyai kuasa untuk mempersoalkan atau campurtangan apa-apa keputusan dan perjalanan dalam mana-mana Dewan Negeri kerana ia akan mencabar dontrin pengasingan kuasa yang yang dijamin oleh Perlembagaan.


Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan :-

Fasal 72. Keistimewaan Dewan Negeri.

1.Sahnya apa-apa perjalanan dalam mana-mana Dewan Negeri tidak boleh dipersoal dalam mana-mana mahkamah.


Dalam meneruskan usaha terdesak mereka, seorang exco kerajaan BN Perak mahu Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) dihadapkan kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan dewan itu dengan alasan V Sivakumar menyalahgunakan kuasanya.


Mohd Zahir Abdul Khalid merujuk tindakan Sivakumar menggantung beliau, Menteri Besar Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan lima lagi exco pertengahan bulan lepas.


Sebenarnya permohonan injunksi itu sendiri jelas membuktikan bahawa tindakan Speaker memanggil sidang tergempar DUN Perak pada hari esok diakui sah dan kerajaan UMNO-BN sudah dilihat berada di dalam "kelam-kabut" apabila usaha untuk menggunakan nama Setiausaha Dewan, Abdullah Antong Sabri bagi menghalang sidang tergempar DUN diatas alasan tidak memperolehi perkenan Sultan tidak boleh dikuatkuasakan kerana Abdullah selaku seorang Penjawat Awam jelas telah melanggar peraturan Perintah-Perintah Am (General Order), apabila beliau telah membuat kenyataan rasmi dan kenyataan tersebut juga telah dikeluarkan melalui media.


Sementara itu Bekas Timbalan Speaker Dun Kelantan, Ustaz Wan Ismail Wan Jusoh berkata persidangan tergempar Dewan Undangan Negeri (Dun) Perak esok sah kerana ia tidak memerlukan perkenan sultan dan tanpa notis 14 hari sebagaimana persidangan biasa.


Beliau menambah amalan yang serupa juga berlaku di parlimen sebelum ini di mana Perdana Menteri mencadangkan persidangan diadakan bagi membincangkan isu pencerobohan Yahudi ke atas bumi Palestin.


"Persidangan parlimen tersebut berlangsung dengan hanya empat hari notis bukan 14 hari sebagaimana kelaziman yang menjadi amalan bagi persidangan biasa," katanya sebagai mengulas tindakan Speaker Dun Perak, V Sivakumar mengeluar notis diadakan persidangan tergempar Dun Perak 3 Mac ini.

Beliau yang juga Adun Melor berkata, tidak ada alasan konkrit sebagaimana disebut pihak tertentu kononnya Sivakumar menyalahgunakan kuasa.

Manakala Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak sebelum ini pula menganggap persidangan tersebut tidak boleh diadakan berikutan krisis di Perak menjadi kes mahkamah.

Wan Ismail berkata, sekiranya kenyataan Timbalan Presiden Umno itu diambil kira tentunya pelantikan Menteri Besar baru di Perak juga tidak boleh diterima kerana ia membabitkan kes mahkamah.

Mantan Speaker Dun Kelantan, Dato' Wan Abdul Rahim Wan Abdullah berkata, persidangan pertama Dun sahaja yang memerlukan perkenan sultan, manakala persidangan Dun berikutnya tidak perlu lagi.

"Menjadi amalan di Kelantan pihak Dewan mengemukakan tiga tarikh persidangan Dun bagi tempoh setahun. Dan setiap tarikh yang kita kemukakan kepada pihak istana, baginda menyetujui.

"Persidangan Dun perlu diadakan dalam tempoh enam bulan. Di Kelantan persidangan Dun diadakan tiga kali dalam tempoh setahun," katanya di sini.

Wan Ismail yang juga bekas Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kelantan berkata, Umno kini sudah benar-benar ketandusan isu apabila sengaja membangkitkan isu derhaka kepada raja, sedangkan mereka lupa pemimpin Umno menjuarai penderhakaan kepada raja Melayu.

petikan daripada : http://kampusnegara.net/
modules.php?name=News&file=article&sid=2254

Tiada ulasan: